Ο ιερός ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας της Κων/λης, είναι ένας πρώην ορθόδοξος ναός. Κατά πολλούς ο σημαντικότερος όλων των εποχών και τόπων και μέγα αριστούργημα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής.
Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο ναός μετατράπηκε αρχικά σε μουσουλμανικό τέμενος, ενώ σήμερα είναι μουσείο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Αγία Σοφία θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς και θαύμα της αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε τον 5ο αι.μ.Χ. επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού. Αρχιτέκτονες του ναού ήταν οι γεωμέτρες Ανθέμιος και Ισίδωρος. Στο προαύλιο του ναού υπήρχε κρήνη όπου αναγραφόταν η φράση ''Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν'' δηλ. ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου. Η φράση αυτή διαβάζεται ανάποδα αποδίδοντας τις ίδιες λέξεις και συνεπώς το ίδιο νόημα. Ο ναός αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι χτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο τρούλος έχει διάμετρο 31 μέτρα. Υπάρχουν και πολλά ψηφιδωτά. Η Αγία Σοφία είναι χτισμένη επάνω σε διάσελο και σε θέση περίβλεπτη.
Για μένα το μνημείο αυτό είναι αν όχι ανώτερο, εφάμιλλο με τον Παρθενώνα. Εκπροσωπεί τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Είναι απόρροια του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Για χίλια και πλέον χρόνια αποτέλεσε το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Πιστεύω ότι ο κάθε Έλληνας πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος γι'αυτό το μνημείο. Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται ετησίως το ναό για να θαυμάσουν από κοντά την τέλεια αρχιτεκτονική, να δουν τις διαστάσεις και να αισθανθούν το δέος της μεγαλοπρέπειας και της επιβλητικότητας. Η ιστορία και μόνο τόσων αιώνων της Αγίας Σοφίας σαγηνεύει.
Η ιδέα του τρούλου με τη μεγαλύτερη δυνατή διάμετρο που θα υψωνόταν σε ιλιγγιώδες ύψος και θα υποβασταζόταν από όσο το δυνατόν λιγότερα στηρίγματα, αφήνει τον επισκέπτη άναυδο.
Η Αγία Σοφία ενσαρκώνει τη χρυσή εποχή του Βυζαντίου. Αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της ακμής μιας τεράστιας αυτοκρατορίας. Είναι η ψυχή της. Η δαπάνη για την κατασκευή της υπολογίζεται σε 324 εκατομμύρια δραχμές της εποχής εκείνης. Το λαμπρό αυτό μνημείο της εκπληκτικής αισθητικής αντικατοπτρίζει την αξία του ελληνισμού. Δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ''επίγειος ουρανός''. Οι διαχρονικές αξίες που πρεσβεύουν το κτίριο αυτό, μαρτυρούν τη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας.
Αρνούμενοι σήμερα το Βυζάντιο και την ιστορία του, δημιουργούμε ένα πολιτισμικό χάσμα. Η συνέχεια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, είναι η Βυζαντινή ιστορία.
Ο πολιτισμός του Βυζαντίου στηρίζεται στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Ενσωματώνεται όμως και ο χριστιανισμός. Έτσι δημιουργείται με τη συσσωμάτωση αυτή κάτι το τέλειο. Κάτι που άντεξε 1100 χρόνια διαδίδοντας τη γνώση, την κουλτούρα, την ηθική προς όλες τις κατευθύνσεις του γνωστού τότε κόσμου.
Εκεί στηρίχτηκε ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός.
Μέσα από όλη αυτή την περιγραφή και την αναδρομή, δικαιολογώ το γεγονός ότι έχω στην αρχική σελίδα του ιστολογίου μου, το μνημείο αυτό. Για μένα είναι το κορυφαίο επίτευγμα των Ελλήνων στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Είναι έργο του λαού μας. Μόνο ένας ανθέλληνας θα ένιωθε μίσος ή αμηχανία αντικρύζοντας το ναό είτε από κοντά είτε από φωτογραφία.
Μόνο ένας, ας μου επιτραπεί η έκφραση, νεοέλληνας παπαρίδης θα σνομπάριζε την επιλογή μου ως πρώτη εικόνα σε ιστολόγιο. Καλά που υπάρχει βέβαια και η κατηγορία των νεοελλήνων παπαρίδηδων, να εμπνέομαι και να εμπλουτίζω την ιστοσελίδα μου.
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Πιστεύω ακράδαντα στην αξία του διεθνισμού, όλοι οι άνθρωποι και οι λαοί είναι ίσοι. Είμαι όμως και πατριώτης. Προσέξτε πατριώτης δηλ. αγαπώ την Ελλάδα, όχι φανατικός εθνικιστής. Δεν προτρέπω σε καμία περίπτωση να κάνουμε πόλεμο, να πάρουμε την Πόλη (όπως μπορεί να ειπωθεί από κάποιον ή κάποιους κακοπροαίρετα). Αυτό πράγματι θα ήταν γραφικό, γελοίο και επικίνδυνο. Όμως είναι ανάγκη πάντοτε να διεκδικούμε αποφασιστικά και δυναμικά τα δίκαια αιτήματά μας και να μην στήνουμε συνεχώς τα οπίσθιά μας, γιατί θα συμβεί ξανά εθνική τραγωδία και τότε θα είναι αργά.
Τη φράση ''πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα'ναι'' την ενστερνίζομαι και την πιστεύω απόλυτα. Έχει κυριολεκτικό και συμβολικό χαρακτήρα. Κυριολεκτικά την υιοθετώ διότι ταυτίζομαι πλήρως με την Αγία Γραφή και τις προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού και του Γέροντος Παισίου. Η Πόλη θα δοθεί-παραχωρηθεί κάποια χρονική περίοδο στον ελληνισμό, ύστερα από τη διάλυση του Τουρκικού κράτους από το ξανθό γένος δηλ. από τους Ρώσους (χωρίς πόλεμο).
Συμβολικά την ασπάζομαι, διότι πεποίθησή μου είναι ότι η Ελλάς θα ξαναγίνει μεγάλη οικονομικά, στρατιωτικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και Αγιά Σοφιά είναι ο πνευματικός μας φάρος, που μας θυμίζει το ένδοξο παρελθόν.
Χαίρεται!
Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου και σας ευχαριστώ για τη διαδικτυακή σας επίσκεψη. Ελπίζω να αποκομίσετε κάτι που θα σας βοηθήσει προσωπικά ακόμα και αν διαφωνείτε με το περιεχόμενο.
Τα καλοπροαίρετα σχόλια σας, έστω και επικριτικά είναι χρήσιμα.
Τα καλοπροαίρετα σχόλια σας, έστω και επικριτικά είναι χρήσιμα.
Τρίτη 2 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου