Χαίρεται!

Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου και σας ευχαριστώ για τη διαδικτυακή σας επίσκεψη. Ελπίζω να αποκομίσετε κάτι που θα σας βοηθήσει προσωπικά ακόμα και αν διαφωνείτε με το περιεχόμενο.
Τα καλοπροαίρετα σχόλια σας, έστω και επικριτικά είναι χρήσιμα.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Κοινωνιολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις


Η μετεξέλιξη, επαναπροσαρμογή και επαναπροσδιορισμός ενός συνασπισμένου σωματείου ιδεολογικά και επικοινωνιακά με στόχο την μέγιστη δυνατή επιρροή του στα ευρύτερα λαικά στρώματα είναι επιτακτικά αρκεί βεβαίως να συνοδεύονται πάντα από το ιδεώδες της προσφοράς απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και της εξιδανίκευσης της καθημερινότητας και της ζωής γενικότερα.

Ο απώτατος με άλλα λόγια σκοπός είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Όταν κάνουμε λόγο για καθημερινότητα δεν πρέπει μόνο να εννοούμε την υλιστική πλευρά του όρου. Φυσικά η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η μείωση της ανεργίας, η οικονομική ευμάρεια, ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος, η εξαφάνιση των
φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, (εγκληματικότητα, ναρκωτικά, ασυδοσία, αναρχία, πορνεία, παράνομο εμπόριο, παραβατική συμπεριφορά) δεν συνιστούν αποκλειστικά την έννοια του όρου ποιότητα ζωής. Η ποιότητα ζωής ολοκληρώνεται μέσα από την εφαρμογή των πνευματικών κατευθύνσεων, των ιδεών, των νοοτροπιών και των ρευμάτων επιπροσθέτως.

Ο όρος ευπροσηγορία είναι καθαρά ελληνικός και όπως και η έννοια φιλότιμο, αποτελούν ελληνικές λέξεις όπου είναι αδύνατο να αποτυπωθούν κυριολεκτικώς εννοιολογικά σε κάποια άλλη ξένη γλώσσα. Ο προβληματισμός που τίθεται είναι σε ποιό βαθμό οι παραπάνω όροι υιοθετούνται στην ελληνική κοινωνία. Θα γινόμουνα πιο κατανοητός αν αναφερόμουνα και στην έννοια της αγάπης στο νωρίτερο συλλογισμό μου.

Ο βαθμός εφαρμογής και ύπαρξης των αρχών της
ευπροσηγορίας, φιλότιμου, αγάπης σε ένα έθνος εξαρτώνται αποκλειστικά από την ομαλή λειτουργία της Παιδείας. Οι κρατικές δαπάνες στη χώρα μας μειώνονται συνεχώς οπότε η πνευματική ρηχότητα και φτώχεια θεριεύουν και κυριαρχούν στο λαό. Σήμερα η υπερειδίκευση προσδίδει επαγγελματική ανέλιξη και οικονομική δύναμη, η κατοχή κλασικής, χριστιανικής παιδείας υπονομεύεται, δεν πληρώνεται και σνομπάρεται τόσο απο την κοινωνία όσο και από την Πολιτεία.

Η βάση όμως του κοινωνικού, πολιτικού, ιδεολογικού, πολιτιστικού οικοδομήματος είναι η κυκλική μόρφωση, η πνευματική καλλιέργεια, ο ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να κρίνει, να διακρίνει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.

Ανέκαθεν
ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε μηχανισμός, η κάθε οργάνωση, το κάθε συνδικάτο, το κάθε κόμμα, ο κάθε οργανισμός έχουν δύναμη και εκτόπισμα κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό, οικονομικό. Η δυναμική αυτή που απορρέει χρειάζεται να κινείται πάνω σε πανανθρώπινες αρχές και ιδέες όπως αυτές που προανέφερα. Οποιαδήποτε απόκλιση ενδέχεται να επιφέρει δυσλειτουργία σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι αξίες της
ειρήνης, της αυτοδιάθεσης, της αλληλεγγύης των λαών για παράδειγμα μόνο με το θεσμό της Παιδείας μπορούν να επιβληθούν και καθιερωθούν.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα ήθελα να τονίσω ότι οι δαπάνες για την
Παιδεία θα επιθυμούσα να ήταν 20 και πλέον δις€ στη χώρα μου, να υπερβαίνουν το 5% του ΑΕΠ, είναι πιστεύω ο καλύτερος και ουσιαστικότερος τρόπος για έξοδο από την γενικευμένη κρίση που διανύουμε.
Πιστεύετε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν με καλύτερο τρόπο;
Έχετε την αίσθηση αγαπητοί αναγνώστες ότι η ισχυρότερη αστυνόμευση και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι ικανές να επιλύσουν προβλήματα καλύτερα από την οργάνωση της
Παιδείας;

Για να σας απαντήσω θα σας παραπέμψω στο σκανδιναβικό μοντέλο. Είναι από πολλούς το πιο επιτυχημένο, ευαγγελίζεται και κάνει πράξη κοινωνίες ολοκληρωμένες, οργανωμένες και σύγχρονες.

Στην Ελλάδα ο
ΓΑΠ, μίλησε προεκλογικά για μετατροπή της Ελλάδας σε Δανία του Νότου. Μεγάλη κουβέντα, η οποία για να υλοποιηθεί επιβάλλεται ο Έλληνας να απαλλαγεί από χρόνια σύνδρομα που κουβαλάει από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μεγάλη κουβέντα διότι για να εξαλειφτούν αυτά τα σύνδρομα θα πρέπει να απαλλαγεί πρώτα από όλα το ίδιο το Κράτος.

Για την επίτευξη του οράματος αυτού απαιτούνται έργα και όχι λόγια, απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, αντιλήψεων, οπισθοδρομικών καταστάσεων και προπάντων προσπάθεια και διάθεση. Διάθεση και αποφασιστικότητα για μετωπικές συγκρούσεις με κατεστημένα, καπετανάτα. Χρειάζεται το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο, διαρθρωτικές αλλαγές
κυρίως στην Παιδεία επαναλαμβάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου